Arhiiv kuude lõikes: mai 2015

Viin – Pärnu-Jaagupi

Marlies, Theresa, Isabella, Bettina ja õp Eva

Marlies, Theresa, Isabella, Bettina ja õp Eva

Eelmisel aastal võõrustasime seitset Pärnu-Jaagupi gümnaasiumi õpilast Viinis ja nüüd oli meie kord vastukülaskäigule tulla, et natuke Eestit tundma õppida. Me veetsime viis imelist päeva Pärnu-Jaagupis, mille vältel me end tõeliselt oodatud külalistena tundsime. Kuigi meie aeg siin oli lühiajaline, nägime me palju ja õppisime meie jaoks veel võõrast maad natuke lähemalt tundma.

Vaimustusime Pärnust, selle imeilusa rannaga. Meie, sisemaalaste, jaoks on alati erakordne merd näha, aga et meil õnnestus ka merel purjetada, ja seda päikesepaistel, oli meie jaoks tõeline highlight. Imeilus Tallinn, Tolkuse raba hommikuvärskus …

Väga muljetavaldav oli meie jaoks ka PJG õpilaste kontsert, kus oli võimalus näha, kui aktiivselt selle kooli õpilased tunnivälisest tegevusest osa võtavad, kui hästi nad laulavad, musitseerivad ja tantsivad.
Esimesest päevast alates oleme – austerlased ja eestlased – üksteisega väga hästi läbi saanud ja koosolemist nautinud, meil oli koos lõbus ja tore. Kõikjal avaldas meile muljet teie sõbralikkus, suurejoonelisus, tolerantsus.

Kokkuvõttes oli P-Jaagupis ja kogu Eestis veedetud aeg tõeliselt imeline, mida me alati suure rõõmuga meenutama jääme.

Suur südamlik tänu kõige eest. Ja võib-olla kohtume kunagi kusagil!
Marlies, Theresa, Isabella, Bettina ja õp Eva

6. klass käis ohutuslaagris

20. ja 21. mail 2015 toimus järjekordne, juba üheksas KEAT laager Kõrsa külas Reiu jõe kaldal, Helmondi Peo- ja Toitlustuskompleksis. Kohal olid 23 kooli kaheksaliikmelised võistkonnad koos juhendajatega, et näidata oma oskusi ja võimeid ning talve jooksul läbitud tuletõrje- pääste-, meditsiini ja liiklusealaste koolituste mäletamist.

Laager algas pärast lõunat tuletõrjeolümpiaga. Selleks oli jõe kaldale püstitatud võistlusrada 20 alaga, mis tuli tervel rühmal järjest läbida. Oli nii nutikust ja kiiret taipu kui osavust ja jõudu nõudvaid harjutusi küll tuletõrjevoolikutega, küll pallide, ämbrite, nööride,tünnide ja paljude muude vahenditega.

Õhtul oli kavas playback´ide esitamine. Meie valisime oma teemaks telelavastuse „Vabad mehed“ alusel kokku pandudhumoorika KEAT laagriga seotud kava. Kuigi alguses oli teatatud, et kavade kordumist välditakse, tuli lõpuks ära vaadata tervelt 4 playback´i „Vabadest meestest“. Kuna me ei kasutanud mikrofoni, läks osa publiku jaoks muist teksti kaduma, kuid lapsed ise nautisid seda, mida tegid ja tegid seda hästi.

Öösel saabus kardetud vihm ja temperatuur langes üsna tublisti. Kuna osa telke ei olnud väga vihmakindlad, oli hommikul pilt üsna kurb. Kõik tilkusid, kes rohkem, kes vähem. Õnneks olime Kasparilt saanud kaasa laigulised vihmakuued, milles ka esinesime. Vihma pidasid need vähemalt kinni, kuigi sooja eriti ei andnud. Aga lastel oli sooja saamiseks ka muid võimalusi, kuna mitmes kontrollpunktis oli tegemist jooksualadega. Enamasti tuli lahendada kas pääste-, liiklus- või ohutusalaseid mõistatusi, aga ka ületada „miiniväli“, lasta õhupüssi ja sorteerida prügi. Lastele meeldis kõige rohkem „joodikuprillidega“ slaalomirada, kus silmad näitasid üht, keha aga tegi mis ise tahtis. Ka tuld oli võimalik endal kustutada nii pulberkustutiga kui tuletekiga. Muidugi oli petiste nägude tuvastamine kriminalistika telgis väga põnev. Kõige üllatavam oli raudteeohutuse alane ülesanne, kuna sellest ei olnud ettevalmistaval perioodil midagi räägitud, samuti prügi sorteerimisest, mis oli samuti ühe ülesandena kavas. Aga tegime kõik vapralt kaasa ja alla ei vandunud.

Lõuna paiku jäi ka vihm järele ja kuigi kõik meie asjad olid enamasti märjad, pidasime lõpuni vastu. Ka õhtupoolikul tuli läbida ligi kümme kontrollpunkti, millest mõned olid lõbusamad, näiteks kummuliläinud autost välja ronimine ja mõned igavamad, näiteks suuhügieen või Euroopa Liidu viktoriin, aga rohkem meeldisid ikka need, kus midagi ise ja oma käega teha sai. Lõpetamisel saime oma tänukirjad ja jäätised kätte ning olime rahul ja õnnelikud. Kuigi seekord pingerida ei moodustatud ja peale esimest kolme kohta rohkem ühtegi eraldi välja ei hõigatud, teadsime ise, et meie tulemused ei olnud kõige nõrgemad. Veidi jäi puudu meeskonnatöö vaimust ja õige strateegia leidmisest, aga mitte innukusest ja teha tahtmisest.
Lõppkokkuvõttes oli see üks tore üritus, mis kahtlemata andis lastele palju vajalikke oskusi, kjuidas hädaolukorras reageerida, sõpra aidata ja ise toime tulla.

Pilte vaata siit.

Pärnu kolledžis lõpetas gümnasistide majandus- ja ettevõtlusalaste õpingute järjekordne lend

Traditsiooniline ühispildistamine Foto: Urmas SaardEile said Tartu Ülikooli Pärnu kolledžist lõputunnistuse Häädemeeste Keskkooli ja Pärnu-Jaagupi Gümnaasiumi 20 õpilast, kes läbisid ajavahemikul mullu jaanuarist kuni käesoleva aasta mai keskpaigani noorte ettevõtluse täiendusõppeprogrammi õppesuuna ettevalmistuskursuse.
Täiendõppe lõpetanud Pärnu kolledži raamatukogus Foto Urmas Saard

Tegemist on Pärnu kolledži algatusel jätkunud koostöölepinguga, millele pandi alus 2011. aasta 1. juunil. Toona allkirjastati Pärnu Ühisgümnaasiumi, Pärnu-Jaagupi gümnaasiumi, Häädemeeste keskkooli ja Pärnu kolledži vaheline raamleping, mis sai aluseks Noorte Ettevõtluskooli käivitamiseks, pooltevaheliste sidemete tihendamiseks ning koostöö arendamiseks.

390 tundi teoreetiliste teadmiste ja praktiliste kogemuste omandamist akadeemilises õppevormis annab gümnasistidele suurema eelise majandusvallas edasiõppimiseks. Kolledži direktoril Henn Vallimäel oleks hea meel, kui mitmed lõpetanud jätkaksid teed nende majas, aga maailm on avatud ja paljud teisedki võimalused ootamas. Samas ei peagi kõigist lõpetanutest tingimata saama tulevikus äriinimesed. Suur tulu tõuseb kursuste läbimise järel sellestki, et edaspidi osatakse oma isiklikus elus hoopis targemalt ennast ja oma tulevast peret majandada.

Henn Vallimäe rääkis pöördumises lõpetanute poole entusiasmi vajalikkusest. See on nagu segu müürikivide vahel, mis võimaldab ettevõtlusesse järjest uusi „kivisid“ paigutada ja nõnda midagi loovalt püsivat ka majandusliku edu plaanis saavutada.

Täiendkoolituse mõtte algataja ja programmijuht on Mari Suurväli, keda ootuspäraselt tänati seegi kord lillesülemiga. Õpilaste poolelt ütles tänusõnad Pärnu-Jaagupi keskkooli 11. klassi õpilane Eidi Oaga. Ta meenutas esimest õppepäeva suures auditooriumis, kus küsiti kas keegi on juba praegu otsustanud majanduse vallas edasi õppida? Siis tõusis ainus käsi ainult temalt. Nüüd uskus Eidi, et pärast kursuste lõpetamist tõuseks selle küsimuse kordamise puhul palju rohkem käsi.

Allikas http://www.kylauudis.ee/2015/05/21/parnu-kolledzis-lopetas-gumnasistide-majandus-ja-ettevotlusalaste-opingute-jarjekordne-lend/#more-69469

Projektikohtumine Tšehhis

3.-7. maini 2015 toimus Tšehhis, Kalrovy Varys, Once Upon a Time projekti teine töökohtumine. Osalesid projektipartnerid Tšehhist, Eestist, Hispaaniast, Belgiast, Türgist ja Rumeeniast. Seekordsel kohtumisel osalesid õpetajad Klaarika Prii, Signe Sume ja Tiina Põder.

Projekti eesmärgiks on tutvustada üht oma riigi kangelast läbi muinasloo. Teise projektikohtumise eesmärgiks oli täpsustada projekti edasised tegevused ja vahetada kogemusi seni läbiviidud projektitegevuste tutvustamisel.

Projekti koordinaatorkool Türgist tutvustas oma esitluses seni läbiviidud tegevusi projektis osalevate lastega. Türgi õpilased on kohtunud Türgi tuntud kirjanikega, käinud teemapargis ning osalenud kirjandusega seotud teemaõhtutel. Projektitööd on tutvustatud ka lapsevanematele, kellega on toimunud vastavasisulised arutelud ning valminud projekti tutvustavad brošüürid.

Töökohtumisel toimus elav diskussioon loo valmimise sisulise vormi üle. Projektipartnerid avaldasid oma arvamust lugude pikkuse ja nende erinevate riikidevahelise jaotamise kohta. Enamus partnereid leidis, et tore oleks oma kirjutatud loo algust jagada kõigi osapoolte vahel ja saada tagasi erinevad lugude lõpud, sest tulenevalt kultuurierinevustest on igal rahvusel kindlasti oma nägemus, mida oleks huvitav omavahel võrrelda.

Esimene töö peab valmima septembri lõpuks, sest siis toimub kolmas projektikohtumine ja seekord Eestis.

Lisaks töistele projektikoosolekutele oli osalejatel võimalus tutvuda Karlovy Vary imearmsa linnakese ja selle ümbruse vaatamisväärsustega, külastada üht Sokolovi keskkooli ning Královské Poříčí algkooli ja kuulata selle õpilaste kontserti kohalikus kirikus. Lisaks eelpool loetletud tegevustele mahtus päevakavasse ka külaskäik Královské Poříčí linnavalitsusse ja linnapea vastuvõtt.

Kokkuvõttes möödus projekti teine kohtumine igati edukalt. Kokku sai lepitud edasine tegevuskava ning võib hakata valmistuma septembriks, mil projektipartnerid meile külla tulevad.

Pilte vaata siit.