Meie kool osaleb uues rahvusvahelises projektis

Once Upon a TimeMöödunud kevadel saime kutse osaleda uues Erasmus+ projektis “Once Upon a Time”. Kutse tuli Türgist, ühest algkoolist Konya linnas. Kaua me ei kõhelnud, otsustasime kaasa lüüa. Projekti eesmärk on tutvustada õpilastele erinevate maade rahvajutte ja lugusid rahvuskangelastest, aga lasta ka õpilastel endil proovida kätt kirjutamises. Õpilased siiski projektikohtumistest osa ei võta, kuna osalevad koolid on enamuses algkoolid ja osalevad riigid üksteisest küllaltki kaugel, seega oleks algkooli õpilastel raske aru saada projektikohtumiste töökeelest, milleks on inglise keel ja taluda pikki lennureise. Teised projektis osalevad koolid on Belgiast, Hispaaniast, Rumeeniast, Tśehhi Vabariigist ja Türgist.

Uue projektimudeli käivitamisega seoses tekkis siiski nii palju segadust, et esimese projektikohtumise saime korraldada alles käesoleva aasta veebruarikuus. Korraldajaks oli Türgi koordinaatorkool, kes oli ürituse ettevalmistamisel ära teinud suure töö – koolis nägime mitmeid plakateid projekti kohta, saime kingiks raamatu Türgi rahvajuttudega. Jalutuskäikudel mööda linna saime palju informatsiooni Konya linna ja moslemi kultuuri kohta ning kõik projektikohtumiste päevad olid tihedasti täidetud külaskäikudega ning pidulike lõuna- ja õhtusöökidega erinevates selle linna koolides ning ametiasutustes, lisaks ekskursioonid linna ja selle ümbruse vaatamisväärsustesse. Vabal ajal saime omavahel vestelda oma elust, õpetaja tööst ja sellega seonduvatest probleemidest. Selgus, et kuigi kõigis riikides on haridussüsteemid mõnevõrra erinevad, on probleemid siiski samad ja meie mured suures osas ühised.

Nagu öeldud, on projekti sisuks ja eesmärgiks arendada õpilaste jutustamis- ja kirjutamisoskust ning õppida tundma projektis osalevate maade lastekirjandust, lugusid rahvuskangelastest ja rahvajutte. Sel eesmärgil kirjutatakse igas osalevas koolis valmis jutu algus, kuid selle lõpetamine jääb mõne teise osaleva kooli õpilaste teha. Lõplikult valmis jutud tõlgitakse õpetajate poolt inglise keelde, illustreeritakse (seekord õpilaste poolt kunstiõpetaja juhendamisel) ja projekti väljundiks peaks olema raamat, kus leiduvad kenasti illustreeritult kõik kirja pandud lood. Esimesel projektikohtumisel osalesid õpetaja Tiina Põder, kelle juhendamisel hakkab 4.klass lugusid kirjutama ja meile saadetud lugusid lõpetama ning inglise keele õpetaja Aino Siniväli, kes on lugude tõlkija rollis. Teine projektikohtumine toimub mai algul Tśehhi Vabariigis, kuhu sõidavad õpetajad Tiina Põder, Signe Sume ja Klaarika Prii. Septembri lõpus loodame kõiki projektis osalevaid õpetajaid tervitada Eestis.

Kirjutas Aino Siniväli

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga