Projekti ONCE UPON A TIME projektikohtumine Belgias 08.05-11.05.2016

Belgias toimus projekti viimane kokkuvõttev kohtumine, kus võõrustajaks oli De Tweesprongi lasteaed-algkool Handzames. http://www.de2sprong.be/V02/fotos/index.php

Projektikohtumise esimesel päeval oli projektipartneritel võimalus tutvuda lähemalt kohaliku lasteaed-algkooli töökorraldusega ning vaadata kooli ja lasteaia klassiruume. Õpilased koos õpetajatega olid ette valmistanud väikese tervituskontserdi, kus esinesid oma tantsudega iga vanuseklassi esindajad. Väga armas oli näha pisikesi ja suuremaid belglasi lehvitamas meie ja koostööpartnerite riigilippudega. Klassides olid õpilased valmistanud plakateid külastavate riikide kohta. Meie üllatuseks pakuti sel päeval meile ja õpilastele erilist lõunasööki – friikartuleid, mille kõrvale saime hakkburgeri. Õpilased koolis tavaliselt süüa ei saa, söök tuleb endal kodust kaasa võtta või tellitakse toit kooli. Koolil endal sööklat ei ole. Ka sellel päeval sõitis kooliõuele toidubuss, millelt jagati pikas sabas seisvatele õpilastele friikartuleid. Samuti pani meid imestama arvestatav rattapark koolimaja ümber. Selgus aga, et rattalube ei ole lastel vaja ning kiivrit kohalikud õpilased kohustuslikus korras kandma ei pea. Küll aga on rattasõit Belgias väga populaarne kõigi elanike seas.

Koduseid töid antakse ka Belgia õpilastele, küll aga püütakse neid anda eraldi õppeainetes erinevatel päevadel ja kahel päeval nädalas ei ole soovituslik neid koju jätta. Õpilaste päevad on pikemad kui meie koolis, aga selle aja sisse mahuvad pikemad vahetunnid ja vaba aja sisustamine kooliõues või võimlas.

Lisaks koolile Handzames külastasime ka väikest kooli Edewalles. Mõlemad koolid on tekkinud endiste kloostrite kõrvale, mis nüüd toimivad ainult koolidena.

Projektikohtumiseks olid valminud muinasjuturaamatud, mida üksteisesele tutvustati ja seejärel sai igaüks omale ühe teise riigi raamatutest. Raamatud olid kõik eriilmelised ja omanäolised. Projekti koordinaator Türgi korraldab projekti käigus valminud laste kunstitöödest näituse Konya linnas, mille avamine toimub 2. juunil 2016.

Kuna viibisime Handzame lähedal olevas imeilusas Brugge linnas, siis oli võimalus tutvuda ka lähemalt selle linnakese ajalooliste vaatamisväärsustega ja nautida jalutuskäike parkides ning vanalinna kitsastel tänavatel, mida läbisid erinevad veekanalid.

Samuti oli korraldatud väljasõit Genti, et saada aimu selle piirkonna teise suurema linna ajaloost ja linnamiljööst.

Projekt ei ole ametlikult veel lõpetatud, sest tegemist ootab projekti aruanne. Õpilastele andis projektis osalemine võimaluse saada lähemalt tuttavaks erinevate riikide rahvuskangelastega, sest lugudega tutvumine , loole lõpu kirjutamine ja illustratsioonide loomine lugudele viis õpilased muinasjuttudele lähemale. Projekti raames korraldasime õpilastele ka ainenädalaid muinasjutu teemadel, samuti pöörasime rohkem tähelepanu raamatus olevatele illustratsioonidele ja nende osale raamatu ilmestamisel. Kindlasti andis pikaajaline projekt hea võimaluse saada osa erinevate riikide koolikorraldusest ja luua uusi sidemeid ning kontakte edaspidiseks.

Vaata videot siit ja siit. Pilte vaata siit.

Tiina Põder Aino Siniväli
Tervitused Belgiast

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga