Arhiiv kuude lõikes: september 2016

Nutikas Oma Riigi koosseisu valimine

30. oktoobril toimunud Oma Riigi 9. koosseisu valimisel said e-hääletusel kaasa lüüa kõik kodanikud juba varajastest hommikutundidest. E-hääletuse keskkond avas ukse kohe, kui kell näitas 30. septembrit.

E-hääletuse keskkonda sai siseneda oma pjg.ee kontoga, mis on pea kõigil õpilastel, õpetajatel ja personalil. Kasutada sai kõiki seadmeid, millel on veebilehitseja ja internetiühendus. Samuti polnud hääletaja füüsiline asukoht oluline.

Peale 1. tundi avas uksed e-valimiskabiin, kus puutetundliku ekraani taga sai oma õpilaspiletiga hääle kirja panna. Kuna Pärnu-Jaagupi Põhikoolis ja eelnevalt Gümnaasiumis on kasutusel õpilaspiletina viipekaardid, siis loomulikult tuvastati õpilane kaardiga lugeri ees viibates.

Internetis ja e-valimiskabiinis sai hääletada paralleelselt ning arvesse läks viimane antud hääl. Hääletamisest osavõttu sai reaalajas jälgida kooli kodulehel. Kõik süsteemid töötasid probleemidevabalt.

Väikese viivitusega, kell 12.30, alustas tööd valimisjaoskond ja hääle sai anda paberkandjal. Õpilane andis allkirja, et on hääletama tulnud. Täitis valimissedeli ning asetas selle urni. Eelnevalt pidi ta veenduma, et valimissedelil  on Oma Riigi pitsat ja teise pitsatijäljendi sai sedel vahetult ennem urni asetamist. Kodu valimisprotsess oli sarnane kohaliku volikogu või riigikogu valimistega.

Valimistulemused avaldati riigisiseses ametlikes teadaannetes ning avalikkusele kooli kodulehel.

Õpilastest olid abiks Anne Marie Tasane, Hanna Maria Tasane, Anabel Sikk, Lisandra Pilli ja Reimo Ruul. Valimisi koordineerisid õpetajad Anne Alus ja Meeli Tasane. E-hääletuse tarkvara ning taristu oli kooli infojuhi Andrus Peetsoni poolt.

Pilte vaata siit.