Neljas projektikohtumine Kataloonias

6.-10. märtsini 2016 leidis Hispaanias Barcelonas, Lleidas ja Linyolas aset meie projekti “Once Upon a Time” neljas ja seega eelviimane projektikohtumine. Ootasime seda lausa õhinaga, sest poolteise aasta töö tulemusena on kõigi viie riigi rahvuskangelastest kirjutatud jutud lõpuks ka illustreeritud saanud ja valmis kaante vahele minema. Suur aitäh algklasside õpilastele ning 4. ja 5. klassile, kes meile Belgiast saadetud jutu illustreerimisega vaeva nägid!

Kataloonia pealinn Barcelona võttis meid vastu päikesepaiste ja 13-kraadise soojaga. Ei olnud küll veel päris turismihooaeg, aga vaatamisväärsuste juures võis näha palju kõikvõimalikke keeli kõnelevaid inimesi, kes olid tulnud Kataloonia pealinnaga tutvuma. Ka meie külastasime mitmeid Barcelona vaatamisväärsusi, millest üheks oli kuulus Sagrada Familia katedraal. Seda muljetavaldavat hoonet ehitatakse juba mitukümmend aastat ja päris valmis peaks ta saama aastaks 2020. Samuti jalutasime pikalt Barcelona jalakäijate tänaval La Rambla, kust oleks võinud osta kõikvõimalikke suveniire nööpnõelast helikopterini, põhiteemaks siiski FC Barcelona ja arhitekt Gaudi kirjud mosaiiktehnikas portselanloomakesed.

Meie projektis osalev kool asus Barcelonast paarsada kilomeetrit põhja poole, Linyola külas. Õpilasi oli seal natuke rohkem kui meil, põhimõtteliselt oli tegemist lasteaed – algkooliga. Lapsed esinesid kõik pisimast suurimani laulude ja tantsudega, ka meid tõmmati tantsuringi kataloonia rahvatantsu tantsima. Ütlen ausalt – Kaera-Jaan on lihtsam. Samuti tutvustas 5.klass meile oma küla huvitavamaid paiku ning sealtkandist pärit kuulsaid inimesi slaidiesitlusena ja 6.klass viis läbi pressikonverentsi, esitades meile palju küsimusi meie toidu, festivalide ja koolide kohta. Pärast kingituste vahetamist ja küllaltki pikka arutelu tegime ka lõpliku otsuse oma projekti lõpptulemuse – raamatu kohta. Otsustati, et iga kool annab välja oma raamatu kõikide lugude emakeelse originaalversiooni, selle ingliskeelse tõlke ja ühe teise kooli poolt kirjutatud ingliskeelse lõpuga. Raamatu köide ning kaas on kooli enda kavandada. Valmis raamatud võetakse igale osalenud koolile kinkimiseks kaasa viimasele projektikohtumisele Belgias mai alguses. Laste joonistustest tehakse Türgis näitus, mida meidki lahkesti vaatama kutsuti. See peaks toimuma mai lõpus, kuid kuupäev on veel lahtine.

Meie järgmiseks ülesandeks on seega raamatu kaane kujundamine ja pärast Türgist kõigi lugude kohalejõudmist nende kaante vahele panemine.

Jääme huviga ootama võimalust teada saada, kuidas lõpetasid kataloonlased meie jutu Kalevipoja teekonnast maailma otsa ning ka kõiki teisi lugusid.

Pilte vaata siit.

Aino Siniväli
Tiina Põder

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga