Põhjamaade kirjanduse nädal 9.-14. november

Mida otsin sõprusest?
Just nagu ei midagi ja siiski enamat
kui  suudan leida  üksinda

(Stein Mehren, norra luuletaja)

Esmaspäeval, 9. novembril algab iga-aastane Põhjamaade raamatukogunädal, mis on seekord pühendatud teemale “Sõprus Põhjalas”.
Põhjamaade raamatukogunädal on projekt, mis Põhjala Ühingute Liidu eestvedamisel püüdleb lugemise, Põhjamaade kirjanduse ning jutuvestmise traditsiooni tutvustamisele ja edendamisele Põhjamaades ning nende naabruses.

Sel aastal on võtmeteosed „Egili saaga“, Marjun Syderbø Kjelnæs “Sõnumid liival” ja Maria Parr “Vahvlist südamed”.
Novembripimeduses süüdatakse küünlad ja loetakse ette katkendeid 2015. aasta autorite raamatutest. Ettelugemine ja jutuvestmine ongi Põhjamaade raamatukogunädala peaidee.

Raamatukogunädala avapäeval toimub kohalikus keeles ettelugemisi enam kui 2000 paigas nii Põhja- kui Baltimaades.
Ettevõtmised meie koolis

  • esmaspäev – ettelugemine, kuulamine, arutamine, joonistamine
  • teisipäevast reedeni – kirjanike ja teoste tutvustamine kirjandustundides, aruelud, loovtööde ja/või arvamuslugude kirjutamine
  • nädalavahetus – perering Põhjamaade kirjanduse seltsis

Lugemissoovitus vanemale koolieale, õpetajatele  ja lapsevanematele:

“Egili saaga”, „Kolm saagat Põhjamaade muinasajast“, Marjun Syderbø Kjelnæs “Sõnumid liival”, Emmi Itäranta „Vesi mäletab“, Jonas Jonasson „Saja-aastane, kes hüppas aknast välja ja kadus“ ja  „Kirjaoskamatu, kes päästis Rootsi kuningriigi“, Salla Simukka „Must nagu eebenipuu“ jt
„Nordic Noir – Põhjamaade põnevik” autorid: Árni Þórarinsson, Yrsa Siguroardottir, Lisa Marklund, Henning Mankell, Anders Roslund, Börge Hellström jpt

Lugemissoovitus noorematele (Järgnev on hea lugemisvara vanusest sõltumata.):

Maria Parr “Vahvlist südamed”, Heidi Linde „Pym Pettersoni äpardunud perekond”, Ulf Stark „Väike ja tugev”, „Vilista mulle, Johanna“, Siri Kolu „Meie, Rööbelid, ja Suur-Hemmi aardekirst“ jt, Anna Holmström Degerman „Nohik Niilusel” Levi Henriksen „Kuradisaare ingel”, Jo Nesbø „Doktor Proktori ajavann” jt, Rose Lagercrantz „Minu õnnelik elu”

Lp lapsevanemad, lugege ette ja arutage pereringis (näiteks) Maria Parri lugu sõprusest “Vahvlist südamed”, Annelis Johanssoni põnevuslugu „Härra Viigikübar ja Thoufve loss“,  Rose Lagercrantzi õpetlikku lugu „Minu õnnelik elu”.

Vaata lisaks http://www.norden.ee/et/

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga