Arhiiv kuude lõikes: november 2014

Lahe koolipäev

2. novembril 2014 toimus Tallinnas noortekonverents „Lahe Koolipäev“. Pärnu-Jaagupi Gümnaasiumist osales sellel üritusel kolm õpilast Karin Lehe, Merilyn Pähkel ja Helen Sai. Pärnu-Jaagupi Noortekeskuse kaudu osalesid Hilse-Hell Jõesaar ja Egne Ailt. „Lahedalt Koolipäevalt“ saime kaasa palju uusi teadmisi edust ja selleni jõudmisest nüüdseks juba edukatelt inimestelt. Igal aastal on olnud konverentsil erinevad teemad, selle aasta teemaks oli „Kas elad ise oma elu?“. Konverents kestis hommikust õhtuni ning jagunes kolmeks osaks – taevas, maa ja põrgu. Igas blokis esines 3 edukat inimest, kes rääkisid oma teest tippu.

Esimeses blokis, mille nimeks oli taevas esines meile alustuseks Märt Treier. Ta juhatas sisse konverentsi ja andis noortele palju mõtteainet. Üks mõttetera jäi just eriti meelde, nimelt: „Kasutage oma aega, kuna seda on niigi vähe antud“. Teise esinejana astus lavale näitleja Aidi Vahing, kes rääkis kuidas ta pürgis suurtele lavadele ja millist vaeva ta selleks pidi nägema. Selles kõiges aitas teda ainult tahtejõud. Peale Aidit tuli sujuvalt lavale ka Ville Jehe, kes oli Aidiga tuttav läbi jooga. Peale selle, et Ville joogaga tegeleb, on tema huviks ka võitluskunstid. Seda ta demonstreeris koos oma treeningukaaslastega.

Teises blokis, mille nimeks oli põrgu esines algul Lea Dali Lion. Tema rääkis noortele, kuidas elus elada – sõbralikult ja mõistvalt. Seda arusaama täiendas temas veelgi „huvitav“ kogemus, raske haigus. Aga tänu sellele on ta täna täpselt selline nagu ta on. Lea jutust jäid meelde kaks tema lauset: „Kui te midagi väga tahate ja ütlete seda 3 korda, siis see täitub“ ning „Armastusel ja armukadedusel ei ole midagi ühist, armukadedus on omanditunne“. Edasi nägime Intervjuud Andres Sõbraga, korvpallitreeneriga. Ta rääkis oma ametist ja milline peab olema ühe ühtehoidva tiimi vaim. Viimasena selles blokis esines Tanja Mihhailova. Tanja rääkis oma nooruspõlvest ja sellest mis juhtus siis, kui tuli lahkuda oma kodukoha „mullist“. Nimelt ei osanud Tanja eesti keelt, kuid õpinguid tuli alustada just eesti keeles. Saime teada sedagi, et ega Tanja ei teadnud kuni 5-aastaseks saamiseni, et Eestis elavad ka eestlased.

Kolmandas ning viimases blokis esinesid meile Kristel Talvistu ja Kalev Külase. Nemad tutvustasid meile Eestis uut ja põnevat akrojoogat. Nagu juba nimigi ütleb on see akrobaatika ja jooga põimumine. Veel esines Hirvo Surva, kes rääkis elust dirigendina. Huvitava faktina tema kohta saime teada, et oma esimest koori juhatas ta 14-aastasena. Kui tema käe all õppinud poisid laulsid, oli see väga imeline. Lõpetuseks kuulutati välja ka Hea Eeskuju, kelleks sai Rõuge aktiivne noor Liivika Koobakene. Tänuks talle laulis Uku Suviste.

Konverents oli väga põnev ning me saime tohutu motivatsiooni. Kuigi konverents oli pikk, siis tegevustest me puudust ei tundnud. Kui võimalus tekib, on igaüks meist nõus Lahedal Koolipäeval järgmistel aastatelgi osalema. See oli suurepärane kogemus.

Karin Lehe

Maakondlik inglise keele päev

19. novembril 2014 toimus III maakondlik inglise keele päev 4.–6. klasside õpilastele. Osavõtjateks olid 3–4-liikmelised esindused maakonna põhikoolidest ja gümnaasiumitest, kokku osales 11 kooli. Teemaks oli seekord kool ja õppimine.

Pärast väikest sissejuhatust maakonna inglise keele ainesektsiooni esinaiselt Kersti Rohtmetsalt alustati kodus ettevalmistatud esinemistega. Kes tutvustas oma kooli, kes esitas kooliteemalisi nalju või sketše, kes laulukesi. Meie koolist osalesid 5.klassi õpilased Iiris Lõsjuk, Anita-Ly Laan, Lisandra Pilli ja Kadi Kruusmann. Õpetaja Meeli Tasane oli neile selgeks õpetanud hulga inglise lastelaule, mis õiges järjestuses moodustasid toreda loo lapse koolipäevast ja õppetundidest. Peale esinemisi jagunesime rühmadesse ja hakkasime lahendama viktoriini ning ristsõnu. Ühislauluks oli seekord šoti rahvaviis “My Bonnie”, mida kõik lapsed oskasid. Lastel tuli ka kokku panna kümnesõnalisi kooliteemalisi lauseid ja lugeda liisusalmi. Lõpuks tantsisime inglise-hollandi päritolu tantsu “Pat-a-cake polka” ja vana kauboitantsu “Praise grase mixer”.

Üritust toetasid Ameerika saatkond ja Pärnumaa Omavalitsuste Liit, kelle poolt olid lastele väikesed maiuspalad ja igale koolile veidi õppematerjale.
Inglise keele päeva sisustamisel aitasid kaasa maakonna aktiivsed inglise keele õpetajad Ülle Toomingas Vändrast, Viktor Koop Häädemeestelt, Ülle Haavasaar Jõõprest, Ingrid Lilles ja Kersti Rohtmets Paikuselt ning allakirjutanu.
Päeva võtsime tüdrukutega kokku sõõrikukohvikus ning kõigil oli heameel hästi korda läinud esinemisest ning kogutud tarkuseteradest.

Pilte vaata siit.

Õpetaja Aino Siniväli

Kaks tundi vabatahtlikuna

JA Eesti ja EBS Gümnaasium kutsusid 8.-9. klassi õpilasi kaasa lööma loovas ja põnevas meeskonnamängus Creatlon!

Õpilastel on võimalus kokku panna oma meeskond ja võita pilet äriklassi! Creatlonis saab end proovile panna kolmel alal: teadmised – on-line viktoriin majandusest ja ettevõtlusest, ettevõtlusalane meeskonnatöö – kuu aja jooksul tuleb lahendada 5-7 kompleksset ülesannet ja loovus. II vooru võistluse üks ülesanne käia vabatahtlikult kuskil tööd tegemas.

Vabatahtlikuks käisime me (Merilyn Pähkel, Helen Sai ja Karin Lehe) 18. novembri õhtupoolikul. Seda tegime just tänu Creatloni majandusõppe võistlusel osalemise pärast. Kui kuulsime sellest ülesandest algselt, mõtlesime me minna loomade varjupaika, kuid hiljem otsustasime ümber. Me soovisime hoopiski minna kohta, kus võib-olla nii palju inimesi ei käi. Sellega sündis otsus minna Toidupanka.

Toidupanka minek tundus juba algselt põnev kuna me tegelikult ei teadnudki, millega nad täpselt tegelevad. Seal olles saimegi me teada rohkem Toidupanga tööst, proovida teha toidupakke ja neid vajajatele jagada. Selles juhatasid meid kaks sõbralikku naist, kes olid seal samuti vabatahtlikud. Nende töö on äärmiselt tänuväärne ja selliseid inimesi võiks palju rohkem olla. Aga nüüd Toidupanga tööst ja mis nad üldse teevad. Toidupank kogub poodidelt kuupäeva ületanud toidukraami ja jagab need vajajatele. Harvemalt korraldavad nad korjanduspäevi poodides, kus saavad inimesed ise toitu annetada. Ka meid kutsuti nende järgmisele korjanduspäevale appi ja meil on plaanis sinna minna.

Suure tänu on ära teeninud KÕIK Toidupanga vabatahtlikud selle töö eest, mida nad teevad ja ka Creatlon, et nad suunavad noori vabatahtlikult tööle. Saime Toidupangas väga põneva kogemuse.

Karin Lehe