6. klass põllumajanduslikul õppekäigul

11. oktoobril 2014 võttis 6. klass koos klassijuhataja ja mõne lapsevanemaga ette õppekäigu Järvamaale, et külastada Sassi talu jaanalinnufarmi ja Imavere Piimandusmuuseumi.

Õigem oleks küll olnud korraldada selline käik kevadel, kui algab lindude pesitsusaeg ja loodus on täies ehtes, kuid õnneks juhtus olema ilus päikesepaisteline ilm ja kõik linnud olid oma aedikutes, mitte ei peitnud ennast majades nagu see oleks vihma korral juhtunud.

Sassi talus kasvatatakse Aafrika jaanalinde, emusid, mitut liiki kanu ja tuvisid, aga ka papagoisid, kalkuneid, küülikuid ja merisigu. Talu peremees Innar rääkis väga huvitavalt farmi rajamisest ja oma kasvandikest. Kõige põnevam oli jaanalinnumuna lahtipuurimine, sest olime kangesti põnevil, kuidas saab ühest munast valmistatud munaroaga ära toita 15 inimest. Puurimiseks kasutati akutrelli, sest jaanalinnumuna koor on 3 mm paks ja muna ise kaalus 1,7 kg.

Kuni meie linde ja loomi uudistasime, valmistas perenaine meile maitsva munaroa. Et sellele lisaks ka mgustoitu saada, külastasime Imavere Piimandusmuuseumi, kus meile kõigepealt tutvustati muuseumi väljapanekut. Saime näha igasuguseid huvitavaid masinaid ja vahendeid, mille abil 50–60 aastat tagasi võid ja juustu valmistati.

Siis saabus aeg jäätist tegema asuda. Meid jaotati neljaks rühmaks ja anti igale rühmale kauss 400 g 42%-se rõõsa koorega. Kui koor oli vahtu klopitud, lisati sinna väike purk valget või karamelliga kondenspiima. Saadud mass läks sügavkülma, meile aga anti igale ports teiste laste poolt eelmisel päeval valmistatud jäätist. Ei oleks osanud ettegi kujutada, et seda nii lihtsalt koduste vahenditega teha saab. Kindlasti proovime järgi!

Oli tore sügispäev, igati hariv ja õpetlik. Pilte vaata siit.

Õpetaja Aino Siniväli

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga