Arhiiv kuude lõikes: oktoober 2014

1. Pärnumaa matemaatikute õppelaager

Vaheajal, 21.-22. oktoobril 2014, käisid 2 meie kooli õpilast – Emma Jõgi 8. klassist ja Karin Lehe 9. klassist, kaks päeva Tõstamaal matemaatikute õppelaagris. Laagrisse olid kutsutud Pärnumaa eelmise aasta matemaatikaolümpiaadi 7.–9. klassi parimad õpilased, kes saavutasid kohad esimesest kümnendani.

Kaks päeva möödusid kiirelt, töökalt ja huvitavalt. Saime teada, mis on kuldne suhe, uurisime täringuid ja doominod, tutvusime mere uurimisega ja robotitega ning saime jälgida drooni lendu. Õhtul tutvusime Eesti filminduse ajalooga ning ühel ajal nii kuulsate matemaatikute, kui ka laagris osalenud inimestega. Päeva lõpus ootas meid ees mõisa ringtuur, mida juhtisid Tõstamaa kooli õpilased. Meile tutvustati ka selle mõisa teist poolt, nimelt kummituslikku poolt. Võin öelda, et kummitusi liigub seal mõisas jutujärgi palju. Kuid see polnud veel kõik, ees ootas disko. See kõik mahtus ühte päeva.

Teise päeva hommikul toimus aju ergutamiseks väike viktoriin. Peale mida kuulsime tootearendusest ja disainist. Laager lõppes lõbusalt erinevate lauamängude seltsis olles, mis muutsid tuju väga heaks. Koju said kõik osalejad kaasa väikese kinkekoti, tänuks tubli osalemise eest.

Laager oli väga põnev ja arendav. Pilte vaata siit.

Karin Lehe, 9. klass
Õpetaja Hille Uustamm

6. klass põllumajanduslikul õppekäigul

11. oktoobril 2014 võttis 6. klass koos klassijuhataja ja mõne lapsevanemaga ette õppekäigu Järvamaale, et külastada Sassi talu jaanalinnufarmi ja Imavere Piimandusmuuseumi.

Õigem oleks küll olnud korraldada selline käik kevadel, kui algab lindude pesitsusaeg ja loodus on täies ehtes, kuid õnneks juhtus olema ilus päikesepaisteline ilm ja kõik linnud olid oma aedikutes, mitte ei peitnud ennast majades nagu see oleks vihma korral juhtunud.

Sassi talus kasvatatakse Aafrika jaanalinde, emusid, mitut liiki kanu ja tuvisid, aga ka papagoisid, kalkuneid, küülikuid ja merisigu. Talu peremees Innar rääkis väga huvitavalt farmi rajamisest ja oma kasvandikest. Kõige põnevam oli jaanalinnumuna lahtipuurimine, sest olime kangesti põnevil, kuidas saab ühest munast valmistatud munaroaga ära toita 15 inimest. Puurimiseks kasutati akutrelli, sest jaanalinnumuna koor on 3 mm paks ja muna ise kaalus 1,7 kg.

Kuni meie linde ja loomi uudistasime, valmistas perenaine meile maitsva munaroa. Et sellele lisaks ka mgustoitu saada, külastasime Imavere Piimandusmuuseumi, kus meile kõigepealt tutvustati muuseumi väljapanekut. Saime näha igasuguseid huvitavaid masinaid ja vahendeid, mille abil 50–60 aastat tagasi võid ja juustu valmistati.

Siis saabus aeg jäätist tegema asuda. Meid jaotati neljaks rühmaks ja anti igale rühmale kauss 400 g 42%-se rõõsa koorega. Kui koor oli vahtu klopitud, lisati sinna väike purk valget või karamelliga kondenspiima. Saadud mass läks sügavkülma, meile aga anti igale ports teiste laste poolt eelmisel päeval valmistatud jäätist. Ei oleks osanud ettegi kujutada, et seda nii lihtsalt koduste vahenditega teha saab. Kindlasti proovime järgi!

Oli tore sügispäev, igati hariv ja õpetlik. Pilte vaata siit.

Õpetaja Aino Siniväli

Oma Riigi 7. riigikogu valimine

14. oktoobril 2014 toimus Oma Riigi valitsusliikmete valimine. Valimisprotsent oli 50.

Esmakordselt oli õpilastel võimalus oma hääl anda elektrooniliselt Eesti Õpilaspileti abil. Elektroonilist hääletamisvõimalust kasutas 68,5% valijatest. Paberkandjal hääletas 30,5%. 2 valimissedelit olid kehtetud.

Oma Riigi 7. valitsusse valiti Emma Jõgi, Anne Marie Tasane, Karolin Figol ja Ethel Rozentov.

Vahetusõpilasena Viinis

Meie gümnaasiumi õpilased (5 üheteistkümnendikku, 2 kaheteistkümnendast klassist) ja saatjaks saksa keele õpetaja Aili Vunk käisid septembri viimasel nädalal vahetusõpilastena Austrias, Viinis. Me olime seal nädal aega ning kõik elasid eraldi vahetusperedes.

Pühapäeva varahommikul alustasime reisiga Viini. Kõik õpilased olid vaatamata vähesele unele väga elevil ja rõõmsad. Peale pikka ja väsitavat lendu jõudsime Viini, kus me saime kokku oma vahetusperedega. Vahetuspered olid kõik väga sõbralikud ja hoolitsevad. Hommikuti käisime koos oma vahetusõdedega paar tundi koolis.

Esmaspäeval läksime peale paaritunnist koolis olekut linna peale orienteerumismängu mängima ning samal ajal tutvusime linnaga. See oli väga põnev, kuna küsimuste lehel oli tekst kolmes keeles: inglise keeles, saksa keeles ja eesti keeles ning õpilased pidid omavahel koostööd tegema.

Teisipäeval oli väga tihe graafik. Hommikul kohtusime kooli direktoriga, kes tervitas meid enda koolis ja tutvustas oma koolisüsteemi. Peale seda läksime Belvedere lossi, mida ümbritses imeline lossiaed, kus oli väga palju erinevaid kauneid lilli ja puid. Belvedere lossi juurest oli imeline vaade Viini linnale ning mägedele. Lossi sees oli kunstimuuseum, kus võis näha väga paljude kuulsate Austria kunstnike nagu näiteks Klimti, Schiene, Kokoschka töid. Pärast pildigaleriid sõitsime Tanzschule Wagnerisse, kus õpetati meile Viini valssi.

Kolmapäeval läksime koos kooli kunstiõpetajaga õppekäigule Donau City vaateplatvormile, mis on Viini kõige uuem kõrgehitis (58.korrust). Vaateplatvormilt oli imeilus vaade Viini linnale ning Doonau jõele. Kui olime piisavalt vaateid nautinud ja kõigil said pildid tehtud, läksime jalutuskäigule Doonau äärde, mille lõpus ületasime ka jalakäijate silla üle Doonau jõe. Kooli tagasi jõudes, osalesime kooriproovil, kus õppisime koos kohalike õpilastega inglise keelset laulu kaanonina.

Neljapäeval sõitsime Schönbrunni lossi juurde. Lossi sisemuses olid kõik ruumid nii nagu see oli vanasti olnud. Lossi külastuse otsustasime jätta mõneks järgmiseks korraks, küll aga uurisime natuke Habsburgide dünastia sugupuud ja eriti huvitas kõiki õpetajate jutustus austerlaste lemmikkeisrinnast Sisist. Imetlesime lossi vastas olevat suurt skulptuuridega koske (Neptunbrunnen), mis oli väga detailne ja imeilus ning lossi ja kose vahel oli väga suur lossiaed, mis oli silmapaistev just oma mustrite ja värviküllusega. Kooli juurde tagasi minnes jalutasime ka läbi kuulsa Naschmarkti (vana turg). See oli väga suur turg, kus müüdi sõna otseses mõttes kõike, müüjad olid väga professionaalsed ja igal pool sai kõike proovida. Õhtul pimedas viidi meid Kahlenbergi mäele, kust saime näha vapustavat vaadet öisele valgustatud linnale. Mäest alla jalutasime valgustamata rada mööda viinamarjaistanduste vahelt Kahnberger Dorfi, väikesesse külakesse, kust edasi siis juba bussiga linna tagasi.

Reedel oli koolis meie presentatsioon, kus tutvustasime Eestit (Eidi, Kaidi ja Maret) ning Eesti tavasid ja kombeid. Kaks 11. klassi õpilast Egne ja Liina õpetasid Viini kooli õpilastele meie rahvatantsu, mis kõigile väga meeldis. Liisa ja Saskia tegid ülevaate eesti muusikast läbi aegade. Kõik õhtupoolikud ja laupäev olid vabad, kus veedeti aega perede seltsis. Pühapäeva varahommikul lendasime tagasi kodumaale.

Kaidi Oago
11. klass

OMA RIIGI rahvajooks 2014

18. septembril 2014 toimus juba teist korda sügisene tervisepäevale pühendatud OMA RIIGI rahvajooks. Start toimus staadionilt nii jooksurajale, kui kõndimisrajale. Distantsi pikkus oli 4,7 km. Numbriga jooksjaid oli sel aastal 17. Ülejäänud õpilased läbisid raja kõndides. Sel aastal ühinesid meie üritusega kaks ema oma väikese lapsega. Aitäh, et olite meiega.
Aga ürituse avamisel rääkis meie Oma Riigi peaminister Hilse-Hell Jõesaar heast tervisest ja liikumisest järgmiselt: Juba vanad kreeklased pidasid kehalist liikumist võrdselt oluliseks õppimisega.

Regulaarne liikumine ei ole mitte ainult kasulik, vaid lausa vajalik. Inimene
peaks päevas liikuma vähemalt 30 minutit. See aeg, mis kulutatakse liikumisele
aitab ennetada hilisemaid terviseprobleeme. Lisaks on füüsilisel tegevusel
positiivne mõju enesetundele.
Eesti elanike eluiga ei ole kiita võrreldes teiste riikidega, samuti esineb meil
liiga palju südamehaigusi ja teisi terviseprobleeme, mis paljuski oleks
ennetatavad.

Liikumine on tähtis ja siinkohal toongi välja liikumise positiivsed küljed:

  1. väheneb stress;
  2. loob edaspidiseks soovi ning aitab niiviisi säilitada motivatsiooni liikuda;
  3. paraneb ainevahetus ning õige tempoga liikumine vähendab kehakaalu;
  4. paraneb liigeste/lihaste tundlikkus;
  5. alaneb vererõhk ja väheneb diabeedirisk.

Seega mõelge, kas soovite edaspidi elada tervelt ja stressivabalt. Tervis on õrn ning seda tuleb hoida! Alustagem selle hoidmist juba täna, osaledes rahvajooksul.
Head Rahvajooksu!

Meie Rahvajooksul 2014 parimad tulemused:
noormeestel 1. koht- Erich Eermann, 2. koht- Andro Järvemets, 3. koht- Mario Ild;
neidudel 1. koht – Emma Jõgi, 2. koht – Helen-Anita Pikner, 3. koht- Ethel Rozentov.
Kõigil teistel ka väga head kohad, mitte keegi ei katkestanud! Aitäh kõigile abilistele nii õpetajate seas, kui õpilastele – meie üritus läks väga hästi korda!

Hilse-Hell Jõesaar
Anne Alus

Külaskäik kõrsikuvabrikusse ja viiendike klassiõhtu

30. septembri hommikul kõndis 5. klass kõrsikutsehhi vaatama, kuidas tehakse kõrsikuid. Uudistamist oli palju. Saime näha, kuidas valmib tainas, kuidas jooksevad liini mööda pikad kõrsikutorud ja kuidas tehakse šokolaadikõrsikuid. Igaüks sai proovida, kuidas mekib ahjusoe kõrsik ja otse masinast tulnud šokolaadikõrsik. Kõik voltisid endale juba tuttavaks saanud kollase kõrsiku paki ja pakkisid sinna sisse ka kõrsikuid. Kõige suurem tung oli pruunide kõrsikute ehk üleküpsenud kõrsikute koti juures. Aitäh pr Diana Mägile ja kogu kõrskitsehhi kollektiivile.

01. oktoobril 2014 toimus viienda klassi klassiõhtu. Pidulaud sai väga uhke, mille pealt ei puudunud tüdrukute tehtud võileiva tort, ahjusoojad muhvinid, Hendriku ema kaneelisaiad, Käthriini lavašši rullid ja teised hõrgustised. Ühiselt mängiti ära arvamismängu, tantsiti õhupalliga ja lahendati Lisandra poolt koostatud viktoriini. Klassi kõige parem viktoriinis oli Kadi. Kõigil oli väga tore ja lustlik õhtupoolik.

Tütarlaste jalgpall

Toimusid Pärnu-Jaagupi Gümnaasiumi jalgpallivõistlused tütarlastele. Võistles kaks võistkonda.

  • I koht – Martta Eveliina Kettunen, Ketrin Salumaa, Hedyt Sutt, Kätriin Aasa, Iris Lõsjuk
  • II koht – Anet Kesküla, Helen Anita Pikner, Hanna Maria Tasane, Anita-Ly Laan.

Parim väravalööja oli Anet Kesküla.