Arhiiv kuude lõikes: mai 2014

Baltlaste sõprus 49-aastane

15.–16. mail 2014 oli meie kooli delegatsioon (10.-11. klassi õpilased ning õpetajad Aino Siniväli ja Daisy Kärner) sõprusfestivalil Leedus Saločiai koolis. See kohtumine meie, Leedu ja Läti Pilsrundale kooliga oli juba 49.

Kui me kohale jõudsime, oli sõprusfestivali avakontsert juba läbi. Iga riik oli edastanud oma tervitussõnumi ning teinud väikese ülesastumise. Olime üheskoos ette valmistanud laulu ning meiega olid ka kaasas tublid rahvatantsijad. Kuna hilinesime, astusime üles hoopis festivali lõpetamisel.

Kui kõhud said täidetud, suundusime koos välismaalastega Leedumaad avastama. Meid viidi piirkonna muuseumisse. Seal oli palju topiseid loomadest ning lindudest, kes elavad seal kandis. Lisaks nendele olid eksponeeritud vanad sõjaaegsed masinad ning esemed. Muuseum asus mõisahoones. Lisaks oli näitusel veel palju erinevat tehnikat vanast ajast, riideid ning toidunõusid. Samuti olid eksponeeritud suured raamitud vanaaegsed maakaardid.

Edasi võtsime ette rännaku üle järve mööda pikka puust silda. Seal järves oli mitmeid saari millest meie külastasime ühte. Nägime seal väga ilusat hoonet ning tegime grupipildi.

Meid viidi poodlema ning kooli tagasi. Õhtul toimus disko. Kõlas palju rahvusvahelisi lugusid ning paljud poisid olid meist kui põhjamaiselt kaunitest tüdrukutest huvitatud.

Järgmise päeva hommikul toimusid joonestamise, tantsimise, spordi- ja kunstitöötoad. Õpilaste käe all valmisid imekaunid pildid liblikatest, mis on Leedu kooli sümboliks. Joonestamise töötaos lõigati paberist liblikaid välja. Sporditöötaos jagati riigid segavõistkondadesse ning toimusid teatevõistlused. Tantsimise töötoas õpetati line-tantsu, mida hiljem ka festivali lõpetamisel esitati.

Esimesel õhtul oli küll koduigatsus kallal, aga viimasel päeval ei tahtnud keegi enam tagasi koju sõitma hakata.

Jäime reisiga väga rahule. Suhtleme siiani Leedu ja Läti õpilastega!
Tore, et just meid kooli esindama valiti. Samuti oleme tänulikud oma “saatjatest” õpetajatele, kes meie rõõmu ja lusti välja kannatasid.

Pilte vaata siit.

Hilse-Hell Jõesaar, 10. klassi õpilane

V klass käis ajakeskuses ja ringhäälingumuuseumis

Laupäeval, 24. mail 2014 käis V klass koos klassijuhatajaga õppekäigul Paides Wittensteini Ajakeskuses ja Türil Eesti Ringhäälingumuuseumis. Kaasas olid ka Endriku ja Kätry emad.

Paides nägime läbilõiget Eesti ajaloost alates muinasajast kuni tänapäevani. Eriti huvitavad olid vanaaegsetes riietes elusuurused nukud ja giidi jutule lisaks näidatavad filmid. Poolteist tundi möödus väga kiiresti. Lõunatasime tornirestoranis, mille akendest avanes kaunis vaade tervele Paide linnale.

Türil Eesti Ringhäälingumuuseumis oli meil tore võimalus ise teha telesaadet. Selleks kirjutasime kõigepealt valmis oma uudised ja seejärel lugesime nad kaamera ees ette, täpselt nagu telestuudios. Vahepeal käisime ka muuseumis ringi ja uudistasime vanaaegset tele- ja raadiotehnikat.

Kuigi oli palav ja väsitav päev, oli meil tore ja huvitav.

Pilte vaata siit.

Ketrin Salumaa ja Anet Kesküla V klass

Kool osales projektis Keskkond ja jätkusuutlik areng

Meie kooli neli õpetajat Hille, Urve, Virve ja õppealajuhataja Meeli osalesid selle õppeaasta vältel keskkonnaministeeriumi poolt korraldatud koolitusel.

Koolitused toimusid neljal korral Tallinnas, Sagadis, Paides ja Haapsalus. Koolituse eesmärgiks oli läbiva teema Keskkond ja jätkusuutlik areng õpetamine kõikides ainetes.

Meie kooli projketiks oli Meie kooli keskkonna uuringa ja Säästva arengu päev. Kogu kool osales selles projektis ja projekti tulemusi saab näha kooli seinadel plakatite näol ja prügikasti näol, mis asub välisuste kõrval.

Loodan, et kõik õpilased said juurde uusi teadmisi Säästva arengu vallas.

Vaata projekti kokkuvõtet siit.

Õpetaja Meeli Tasane

Konverents Ise tegin, hästi tegin

26. mail 2014 toimus II konverents põhikooli III astme loovtööde esitamiseks.

Konverents oli väga õpetliku sisuga ja kõik ettekanded olid hästi ettevalmistatud. Kõige atraktiivsem oli Kendro ja Mattiase ettekanne, kus posid ka ise esitasid erinevaid muusikastiile kitarril ja trummidel. Janne tutvustas väga põhjalikult erinevaid kandleid ja esitas ise palasid erinevatel kanneldel.

Aitäh kõikidele esinajatele ja loovtööde juhendajatele.

Õpilase ees- ja perekonnanimi Teema Juhendaja
Art Alus August Jaaksoni elulugu Elve Tamvere
Kendro Härm,
Mattias Nurmik
20.sajandi rock-ja popmuusika ja meie side nendega Elena Mägi
Mario Ild,
Raivi Rahnel
Põlemine Imbi Kasesalu
Andro Ilves,
Romet Unt
Elektroonilised õppematerjalid arvutiõpetuses programmi Hot Potatoes baasil Signe Sume
Martin Jaansalu Kõlar Tarmo Pajula
Jaagup Karu,
Georg Saar
E-sigar ning õpilaste teadlikus ning kokkupuuted sellega 12.-18. aastaste PJG õpilaste hulgas Virve Lohu
Kristen Klausen Maailma suurimad looduskatastroofid Daisy Kärner
Ainar Kriks Puidutöö Valgusti Tarmo Pajula
Kermo Kukk Puidutöö Kell Tarmo Pajula
Kauro Kuldre Avastasin keraamika Anne Alus
Karin Lehe Mohäärist tuunika Anne Alus
Sander Nööri,
Hardi Rogenbaum
Siberi kodu Elve Tamvere
Merilyn Pähkel Pitsiga kleit-vutlar Anne Alus
Lauri Tuur Meie kooli keskkond ja säästev areng Meeli Tasane
Janne Luumberg Erinevad kandled ja (minu) võimalused nendel musitseerida Helena Mägi ja Malle Mölder
Egne Ailt Küberkiusamine
Hilse Hell Jõesaar Vesipiibu tarvitamise populaarsus PJG gümnasistide seas

Pilte vaata siit.

Õpetaja Meeli Tasane

Direktori karikas korvpallis 3:3

19. mail 2014 toimus direktori karikas korvpallis 3:3. Osales 5 võistkonda, 3 vanemas grupis ja 2 nooremas grupis.

  • I koht – Madis Koit, Sten-Aron Õige ja Peeter Laur (vilistlased)
  • II koht – Mario Ild, Kendro Härm, Kevin Kodasma, Raivi Rahnel
  • III koht – Kaspar Kõiva, Lembit Rebane, Joel Pulk, Rando Lillepa (õpetajad)

Noorem vanusegrupp:

  • I koht – Anton Kudrjatsev, Erich Eermann, Markus Põder
  • II koht – Reimo Ruul, Mattias Nurmik, Raido Sikk

Meistrite Akadeemia Pärnu-Jaagupi gümnaasiumis

6. mail 2014 kell 13.30 kogunesime kooli aulasse kuulama Pille Lille Muusikute Fondi esitlust.

PLMF (Pille Lille Muusikute Fond) loodi 7. veebruaril 2003. aastal. See mittetulunduslik ühing toetab järjepidevalt Eesti muusikatalentide käekäiku, pakkudes neile täiendõppe- ning esinemisvõimalusi nii kodu- kui ka välismaal. 2004. aastal alustati üle-eestilise kontserdisarjaga – “Meistrite Akadeemia”, mis esitleb Eesti tippmuusikuid meie suurimates linnades.

Käesolev kontsert tutvustas ühte oma generatsiooni väljapaistvamaid ja omanäolisemaid pianiste Irina Zahharenkovat. Irina Zahharenkova on õppinud klaverit Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias prof. Lilian Semperi ning Sibeliuse Akadeemias prof. Hui-Ying Liu-Tawaststjerna juures. Ta on võitnud peapreemiad mitmetel rahvusvahelistel konkurssidel. Lisaks annab ta sageli kontserte ka ajaloolisel klahvpillil – klavessiinil. Noore muusiku esituses kõlasid Ludvig van Beethoveni, Wolfgang Amadeus Mozarti ja Edvard Griegi teosed.

Pille Lill alustas oma muusikuteed klaveriõpingutega Pärnu Lastemuusikakoolis. Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia (EMTA) on ta lõpetanud muusikapedagoogika ja ooperilaulu erialal. Oma haridusteed jätkas ta Londoni Guildhall School of Music and Drama magistrantuuris ning magistrikraadi kaitses Helsingi Sibeliuse Akadeemias. Ta on esinenud ooperi-, oratooriumi- ja kammerlauljana paljudes maades, on laulnud pearolle ligi 30 ooperis. Kontserdil esitas Pille Lill eesti suurima sümfooniku, Eduard Tubina kauneid laule.
Muusikapalade vahel kuulsime huvitavaid fakte heliloojate, nende teoste, interpreetide ja üldse muusika kohta.

Õpetaja Elena Mägi

Kevadkross Jõulumäel

Kevadkrossil, mis toimus 06. mail 2014 Jõulumäel, olid edukad jooksjad Erich Eerman ja Emma Jõgi.

Erich saavutas 1000 m jooksus II koha 6.-7. klasside arvestuses ja Emma III koha 2000m jooksus 8.-9. klasside arvestuses.

Õpetaja Urve Indermitte