Arhiiv kuude lõikes: aprill 2013

Tervitus esimeselt klassijussilt

Aastal 2001 alustas Libatses kooliteed 11 uhiuut koolijütsi, kellele mina sain klassijuhatajaks. Libatse kooli lõpetamise ajaks oli neid jäänud seitse vaprat ja täna, 12 aastat hiljem, tahaksin tervitada neist nelja tublit poissi, kes on jäänud kodukandile truuks ja saanud siin oma keskhariduse. Mäletan teid esimese klassi ajast sellistena:

Taavi Murel- lõbus latatara, kes huvitus kõigest ümbritsevast ja oma nina igale poole toppis. Armastas tantsida ja muusikat, lugeda ja oli laia silmaringiga naeruhimuline poiss. Alati positiivne!
Tauri-Janek Järvemets- tõsine ja tagasihoidlik, mõnikord aga ülemeelikult “üle keev”ja pidurdamatu möllaja. Tubli töömees ja asjalik abistaja igal pool, teadmishimuline ja uudishimulik.

Karl-Johannes Kruusmann-tark poiss, kelle vihikud olid alati väga puhtad ja korras ja kes alati kahtles ja kontrollis oma tööd mitu korda üle, enne kui rahule jäi. Asjalike mõtetega, hea kaaslane, juurdleja, arutleja, kahtleja ja klassi üks liidreid.

Reigo Laev-tõsine, kindla sõnaga poiss. Ainus, kes ei lasknud end kunagi “kurjale teele” ahvatleda, kui ta seda õigeks ei pidanud. Tubli ja töökas, kõikidesse sõbralikult suhtuv. Kange spordipoiss.

Loodan, et olete enam-vähem sellisteks jäänudki, kui mitte arvestada seda, et toona vaatasite teie mulle alt üles, nüüd on enamasti vastupidi.Üks tõsine verstapost saab jälle selja taha. jõudu eksamiteks ja jaksu leida see üks ja õige teeots, mida mööda edasi minna!

Teie ammune õpetaja Ivi

“Oma riikide” laager

5.-6. aprillil 2013 toimus Sürgavere Põhikoolis Oma Riikide laager. Pärnu-Jaagupi Gümnaasiumist osalesid seal Helen Sai, Kendro Härm, Karin Lehe ja Merilyn Pähkel. Peale Sürgavere ja Pärnu-Jaagupi osalesid ka õpilased Surju Põhikoolist.

Laagri esimesel päeval saadi üksteisega erinevate mängude abil tuttavaks. Öhtul käis rääkimas Karksi-Nuia Noortekeskuse esindaja Kätlyn Jürisaar, kes on oli oma kooli õpilasesinduse president. Nüüdseks on tema koha saanud juba keegi teine. Kindlasti saime ta jutust palju uusi ideid ja teadmisi, mida meie kooliski võiks teha.

Peale seda näitasid kõik koolid oma ette valmistatud ettekannet oma kooli Oma Riigist. Huvitav oli kuulata, kuidas käivad asjad teistes koolides ja millega tegutseb nende Oma Riik.

Õhtu lõpus oli veel disko, kus osalesid ka Sürgavere kooli õpilased ja esines Sürgavere kooli tantsutrupp.
Järgmise päeva hommikul toimus osaluskohvik, kus kõik said sõna sekka öelda nimetatud teemadel: kuidas luua läbilöövaid üritusi, kas ja milleks on vaja Oma Riigi kohut, milline peaks olema toimiv valimiskampaania ja kuidas levitada Oma Riiki. Leidsime palju lahendusi küsimustele, mis meid juba ammu vaevasid ja saime teada ka teiste arvamusi.

Lõunal üritasime teha reklaami, kas meie kooli Oma Riigist või Oma Riigist üldiselt. Meie valisime Pärnu-Jaagupi Gümnaasiumi Oma Riigi reklaami. Kuid kus on tehnika, seal midagi nihu keerab ja nii ka see kord ei saanud me oma filmikaadreid kokku panna, kuid lõbus oli sellegi poolest.

Kindlasti oleks patt olnud külastama jätta Sürgavere muuseumit. Sealt saime teada kunagisest kooli elust.
Ja siis oligi aeg jätta oma uued sõbrad maha ja asuda teele. Kuid enne seda jagasime omavahel tänusõnu ja sõime maitsvat kringlit.

Karin Lehe

POLEPOLE kontsert

3. aprillil 2013 toimus Pärnu-Jaagupi Gümnaasiumis koolikontsert POLEPOLE (Soome) aulas.
Esinesid Arnold Chiwalala (kannel, trummid, laul, tants) jaTopi Korhonen (kitarr, trummid, laul, tants).

Arnold Chiwalala on sündinud Tansaanias, aga elab nüüd Soomes. Ta on õppinud Sibeliuse Akadeemias, kaitsnud seal rahvamuusika doktorikraadi ja praegu tegeleb nii tantsu õpetamise kui ka heliloominguga.

Topi Korhonen on samuti lõpetanud Sibeliuse Akadeemia ning on kaastegev mitmes soome rahvamuusika ansamblis.

Kontserdil Kõlasid suahiili- ja soomekeelsed laulud, kaasahaaravad rütmimängud, näha sai metsikut tantsu. Tekstiline osa oli inglise keeles. Kontsert oli mõeldud kõikidele vanuseastmetele.
Kontsert algas nii, et kogu saal pandi kaasa liikuma. Liikumised olid väga kaasahaaravad ja energilised. Kohe oli tunda lõunamaalase aktsenti. Laul, mis lauldi oli väga kaunikõlaline ja huvitav. Peale laulu kutsuti julgemaid lapsi ka lavale trummi mängima. Trummimängijad said nii õhus mängida kui ka lava peal hüpata ja karata. Kontsert lõppes eesti keelse ühislauluga, millel oli hästi meeldejääv ja ilus meloodia.

Kontsert oli meeletult põnev ja huvitav. Kindlasti need, kes seda ei kuulnud ega näinud, jäid paljust ilma.

Pilte vaata siit.

Karin Lehe

Laama külastas kooli

Laama Sangyas

25. märtsil külastas Pärnu-Jaagupi Gümnaasiumi Drikungi Keskuse laama Sangje. Kohtumine toimus kell 11.30 põhikoolile ja 12.30 gümnaasiumile. Laama Sangje tutvustas budismi ja selle päritolu. Saime teada, et idamaalased on väga rõõmsameelsed ja nende usk lausa käsib olla teiste inimeste vastu sõbralik ja lahke. Väga meeldiv oli endalgi näha inimest, kes on lausa kaugele nähtavalt rõõmsameelne inimene.

Sangje alustas oma iseseisvust juba varakult, sel ajal kui Eesti lapsed oleksid kindlalt veel oma vanemate juures, asus laama rännakule, et endale kool leida. Sangje õppis mitmeid aastaid budismi põhiomadusi, kuid seda lõpuni ta siiski ei mõistnud. Seetõttu sooviski ta veel juurde õppida ja mitmeid aastaid oligi ta lihtsalt ühes väikses toas ja mediteeris. Ta ei näinud ühtegi inimest ja ta oli täielikus vaikuses. Vaid õpetaja käis talle igal nädalal juhtnööre andmas. Peale seda asus ta rändama ringi erinevates riikides. Lõpuks jõudiski välja Eestisse, kus ta praegu ka elab.

Pikalt laialt räägiti meile ka sellest, et budistid usuvad, et inimesed ja ka kõik elusolendid sünnivad uuesti. Vaid need, kes on saanud täieliku valgustuse, need pääsevad sellest lõputust jadast. Nimelt usub Sangje, et ka tema isa on uuesti sündinud, sest naaberküla väike tüdruk pidi rääkima jutte oma pojast ja naisest. Nii arvabki Sangje, et see on tema isa ja ta sooviks väga minna oma isale (väikesele tüdrukule) külla.

Selline oli laama külaskäik meie koolis ja kõike seda ja veel paljugi muud oli väga vahva kuulata. Ilmselt said paljud, kui mitte kõik sealt uusi teadmisi.

Karin Lehe

Pilte vaata kooli kodulehelt.