Arhiiv kuude lõikes: märts 2013

Traditsiooniline emakeelepäev

Emakeelepäev 2013

Emakeelepäeval toimus meie koolis lisaks etteütlusele traditsiooniline piirkonna koolide III klasside emakeelepäeva tähistamine. Külas olid õpilased ja õpetajad Koongast, Arest, Vahenurmest ja Kergust. Selle aasta teemaks olid muistendid.

Õpilased esitasid kogutud tekste enda kodust ja ümbruskonnast. Tekstide hulgas olid esindatud nii teada-tuntud muinsuskaitse objektid kui esivanemate kodude loomise lood. Lisaks meeleolukad omaloomingulised tekstid näiteks sellest, kuidas lind endale hääle või siga roosa värvuse sai. Koolid said meeneks tänukirjad, meie õpilaste meisterdatud helkurid ning sel aastal koostati muistendite kogumik, milles kõigi viie kooli kirjutised jäädvustatud said.

Pilte vaata galeriist.

Väljasõit Torisse

17. veebruaril 2013 läksime Tori kanti Mutimuudi kennelisse kelgukoertega sõitma. Meid sõidutasid Kätry ema, Feliksi isa ja õpetaja Tarvi. Kaasas olid ka meie klassijuhataja ja õpetaja Meeli ning tema tütred. Sõita tuli umbes pool tundi. Kui kohale jõudsime, võtsid meid vastu peremees Ain ja rõõmustavad koerad. Vaatasime koeri läbi võrgu ja mõned üksikud toodi ka välja. Need olid Siberi malamuudid ja Alaska husky’d. Tegime palju pilte.

Siis pandi kuus koera kelgu ette ja kaks last kelgu peale. Tagapool oli teine, kergem kelk, millel sai istuda üks laps ja teine seista taga jalastel. Ülejäänud läksid raja äärde jalgsi. Kuna meid oli vähe, said mitmed kuni neli korda sõita. Mõne koha peal pidi kelk peaaegu ümber minema ja see oli väga põnev. Koerad jooksid väga kiiresti ja ei väsinud üldse ära. Tagasi maja juurde jõudes näitas peremees meile kärusid, millega koerad suvel trenni teevad. Siis kutsuti meid tuppa kooki sööma ja teed jooma. Nägime kõiki võistlustelt toodud karikaid ja imetlesime perenaise kootud sooje koerakarvast sokke, kindaid ja mütse.

Peale kookide ja kommide maitsmist rääkis perenaine Kersti meile palju huvitavat oma koertest, nende treenimisest ja võistlustest. Mängisime ka paari mängu, kus näiteks ühes tuli võistkondadel kirjutada paberile nii palju koerte nimesid kui me teadsime. Võitjaks tuli peremees Ain, kes luges üles kõik oma 38 koera.

Siis saabus aeg kutsudega hüvasti jätta. Tegime veel viimased pildid kenneli veterani Ertoga, kes oli ülisõbralik ja laskis kõigil ennast paitada. Tore päiksepaisteline pärastlõuna koos vahva kelgusõidu ja külalislahke pererahvaga oli kauaks meelde jääv elamus.

Pildid kooli veebilehel.

Anna-Maria Pihelgas
IV klass

Matemaatikas võisteldi välja 11 auhinnakohta

Allikas: http://www.parnupostimees.ee/1158694/matemaatikas-voisteldi-valja-11-auhinnakohta

Matemaatika. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnumaa koolide matemaatikaolümpiaadil olid võistlustules 4.–6. klasside õpilased, auhinnakoha eest murdis pead kokku 86 last.

Neljandate klasside esikohta jagasid Annabel Alliksaar Paikuse põhikoolist (õpetaja Hulda Larin) ja Ander Terehov Vandra gümnaasiumist (Ave Naano). Kolmandat kohta jagas koguni kolm õpilast: Brayan Talts Häädemeeste keskkoolist (Aira Rahu), Kristin Meier Sindi gümnaasiumist (Leili Täll) ja Kardo Erm Tootsi koolist (Annika Reilend).

Viiendike parim oli Christo Sillastu Paikuse põhikoolist (Liina Kivisto). Teise koha said Triinu Ruul Häädemeestelt (Kalmer Hütt) ja Sigre Kodasma Pärnu-Jaagupi gümnaasiumist (Hille Uustamm).

Kuuendate klasside võitja Sander Saarpere õpib Kilingi-Nõmme gümnaasiumis (Helle Õige ja Moonika Ringas), teiseks tulnud Marten Vainult Jõõpre põhikoolis (Vaike Ruumet) ja kolmanda koha saavutanud Ewert Ubaleht taas Kilingi-Nõmme koolis (Helle Õige ja Moonika Ringas).