Arhiiv kuude lõikes: jaanuar 2013

Pärnumaa üldhariduskoolide õpilased omandavad kindlate valdkondade teadmisi kõrgkoolis

Pärnu-Jaagupi Gümnaasiumi õpilased Taimi Pihelgas, Piret Aarna, Siret Laanemets ja Urmet Nööri

Tunamullu 1. juunil kirjutasid Noorte Ettevõtluskooli käivitamise raamlepingule alla Pärnu Kolledži direktor Henn Vallimäe, Pärnu Ühisgümnaasiumi direktor Mart Kuuskmann, Pärnu-Jaagupi Gümnaasiumi direktor Lembit Rebane ja Häädemeeste Keskkooli direktor Raimo Pruul. Toona selgitas ühistöö projektijuht Mari Suurväli, et ülikooli õppejõudude, üliõpilaste ja tehnilise baasi kaasamisega avaneb täiendav võimalus gümnaasiumihariduse taseme tõstmiseks.

Pärnu-Jaagupi Gümnaasiumi õpilased Urmet Nööri, Tarmo Pihelgas, Piret Aarna ja Siret Laanemets jutlevad julgelt, avatult ja hea suhtlemisoskusega. Kõik noored on sundimatul viisil valmis oma mõtteid väljendama. Ülioluliseks peetaksegi suhtlemisoskust, mida veel enne kolledžisse tulekut ei osatud piisavalt palju tähtsustada. Hea suhtluskunsti valdamine kasvatab ka enesekindlust ja üldist julgust, sõnab üks noormeestest. Nüüd mõistetakse head suhtlus- ja veenmisoskust otse rahalises vääringus.

Allikas: http://blog.maaleht.ee/parnumaa/?p=5082203.

Uus Comenius projekt “Nature and its magic sounds”

Õpetajad Daisy Kärner ja Meeli Tasane

Meie uues Comenius projektis „Nature and its magic sounds“ osalevad koolid Prantsusmaalt Agenist- Lycee Professionel Antonie Lomet, College Alexandre Macal Guadaloupelt, mis samuti on Prantsusmaa saar Kariibi meres. Talas Fatma Mustafa Hascalik Ilkögretim Okulu Kayserist Türgist. Zespol Szkol-Publiczne Gimnazjum Staszowist Poolast, Barn och utbildningsförvaltningen 64281 Flenist Rootsist. Chastna Profilirana Gimnazia „Leonardo da Vinci“ Dobrichist Bulgaariast, Koszisz Szent Istvan Gimnazium Ujfehertost Ungarist. Istituto Comprensivo „Leone Caetani“ Cisterna Di Latina-Itaaliast ja IES Joaquin Turina Sevillast Hispaaniast. Meie kooli projektijuht on õpetaja Daisy Kärner.

Sevillas toimus esimene projekti kohtumine ja kohal olid kõik projektis osalevad riigid. Projekti algatajaks on Itaalia kool. Esimesel kohtumisel saadi teada, mis koolidega tegemist on. Agenist pärit kool on kutsekool, Bulgaaria kool on erakool, kus õpilasi alla 100. Türgi kool on põhikool, Rootsi koolis katsetatakse vabasruumis õpetamismetoodikat: kolm klassi kõik ühes ruumis ja õpe toimub vabas vormis. Itaalia koolis on ka põhikooli õpilased kõik koos ühes koolis. Sevilla kool on ainult gümnaasium, samamoodi ka koolid Ungaris ja Poolas. Esimesel kohtumisel arutati läbi projekti toimumise kava ja pandi paika kohtumispaigad. Meie kool võõrustab külalisi mais 2014. Samuti valiti välja ka projekti logo. Võitjaks osutus Guadaloupe õpilase poolt joonistatud logo.

Kogu projekti seltkonnaga käidi läbi vapustav Sevilla kesklinn, külastati Sevilla katedraali ja kuninglikku residentsi. Jalutati imelistes parkides ja nauditi vapustavat ilma, kus sooja oli 20 kraadi ümber. Samuti sõidutati meid Cordobasse, kus külastasime katedraali ja Cordoba lähedal asuvat Araabia kunagist asulat. Maitsesime kohalikke väga häid ja huvitavaid roogasid, mida kutsuti tapasteks. Õpetajatel avanes võimalus näha ehtsat flamenco tantsu. Järgmine projketikohtumine on veebruaris Prantsusmaal Agenis.

Pilte saate vaadata kooli pildigaleriist.

Meeli Tasane

Nature and its magic sounds

Taavi ja Madis filosoofia tunnis

18.-24. november viibisin koos klassivenna Taavi ja õpetajate Meeli ning Daisyga Hispaanias, Sevillas Comeniuse projekti „Nature and its magic sounds“ raames. Mina ja Taavi ööbisime peredes. See oli väga tore, kuna saime tutvuda nende kommete ja eluviisidega. Tuppa minnes jalanõusid jalast ei võetud vaid kõnniti nendega igas siseruumis ka. Toidud olid suurepärased väljaarvatud toores vinnutatud liha ning toored vorstid, mis neile väga maitseb.

Inimesed hoidsid seal kokku – kõik nad olid justkui parimad sõbrad. Seda tõestas ka see, et juba esimesel õhtul kui kohale jõudsime läksime kõik koos välipubisse jalgpalli vaatama ning seal oli kohal meeletu rahvamass. Kõik inimesed suhtlesid omavahel.

Teise päeva hommikul läksime kooli. Kool kannab nime IES Joaquin Turina. Seal avanes meile järgnev pilt – kooli ümbritsesid suured müürid, aknad trellitatud, koridorides meeletu kisa, kõik oli nagu „nõuka“ aegne. Järgnevate päevade jooksul saime kooli kohta veel teada erinevaid asju. Iga päev on gümnaasiumi õpilastel kuus tundi. Tunni pikkus 60 minutit. Väravad suletakse hommikul kell 8. Vahepeal lastakse lõunale ja siis pääseb välja alles kell 3. Hinded saab puhtalt viitsimise st töö tegemise eest. Kui sa oled ülesande ära teinud, saad templi, vahet pole kas ülesanne on õigesti sooritatud. Veerandi lõpus loetakse templid kokku ja saad kümnepalli süsteemis hinde.

Samal päeval oli meil veel ürituse avamine, kus kõik koolid tutvustasid ennast. Tõdesime seda, et kõik on korraldamata ja liigub „lõunamaa kiirusega“, sest järgnevatel päevadel pidime üsna pidevalt ootama soojamaa rahva järgi. Kolmandal ja neljandal päeval käisime ekskursioonidel erinevaid kauneid vaatamisväärsusi vaatamas. Tegelikult oli linn ise ka vaatamist väärt. Linna juures häirisid vaid trellitud aknad ja maha loobitud prügi, mida ikka leidus. Külastasime katedraale ja muid kauneid kohti.

Neljanda päeva õhtul oli õpilaste vahel tantsuvõistlus, mille jaoks meie grupp, kuhu me Taaviga kuulusime väga ei harjutanud. Hakkasime proove tegema siis, kui teised võistlemist alustasid. Aga me tegime selle ära ja võitsime ning esitasime tantsu ka teist korda. See oli suurepärane kogemus. Õhtuti nagu ka selle päeva õhtul käisime koos meid võõrustavate Davididega väljas ja siis Taavi ajutises kodus piljardit mängimas. Viimasel päeval viibisime hommikul koolis ning peale lõunat läksime shoppama. Tajusime, et asjad on ikka oluliselt kallimad või siis sama hinnaga kui meil. Õhtul valmistusime meie ärasaatmispeoks ehk siis magasime. Kell 11 hakkas ööklubi taolises kohas pidu, mis kestis umbes kella neljani. Sinna oli kutsutud üle saja inimese ja nad kõik olid jällegi ülisõbralikud. Järgmise päeva hommikul oli lausa kahju lahkuda, sest sellist sõrbalikku õhkkonda ei ole lihtne leida. Mina jäin selle reisiga väga rahule ning ootan juba, et millal sinna tagasi saaks minna.

Pilte saate vaadata kooli pildigaleriist.

Madis Koit